Startpagina / Brilrecept

Wat is een brilrecept?

Als je je ogen laat opmeten ontvang je een zogenoemd brilrecept. Daarop staan de gegevens van de meting. Deze zijn belangrijk om te bepalen welke correctie nodig is om weer optimaal te kunnen zien. En – ook belangrijk – de gegevens worden gebruikt om je nieuwe glazen goed in het montuur te zetten. 

Een brilrecept is geen recept voor contactlenzen

Verwar een brilrecept niet met een recept voor contactlenzen. De sterkte tussen contactlenzen en brilglazen verschilt namelijk omdat je lenzen direct op je oog draagt. Stel je gebruikt nu lenzen en je wilt overstappen naar een bril dan kunnen we meestal op basis van je contactlenzenrecept de sterkte omrekenen naar brillenglazen. 

Gegevens van je brilrecept

De gegevens van je brilrecept vind je meestal op de aankoopbon van je bril. Kun je de bon niet meer vinden, dan kun je ook de gegevens van je laatste oogmeting opvragen. Je opticien is verplicht om deze te verstrekken. 

De kosten

Normaal gesproken is een oogmeting altijd bij de prijs van een nieuwe bril inbegrepen. Als je erom vraagt is alleen een oogmeting meestal ook geen punt. Soms is dat gratis, maar doorgaans betaal je circa € 30,- voor een meting. Als de huisarts je doorverwijst naar een oogarts wordt de oogmeting meestal vergoed door je verzekering. 

Wat staat er allemaal op het brilrecept? 

Op een brilrecept vind je doorgaans de volgende punten: 

Sterkte

Dit is het eerste getal op het brilrecept. De sterkte wordt meestal aangegeven met een S, al zie je ook wel eens Sf, SF of SFER staan. Een plusteken geeft aan dat je verziend bent, het minteken betekent dat je bijziend bent. De stapgrootte is altijd 0,25. Belangrijk om te weten; de sterkte van het rechteroog staat altijd als eerste aangegeven. 

Cilinder

Het tweede getal op het recept is de cilinder. Vaak wordt dit aangeven met een C en met een stapgrootte van 0,25. De cilinder voor links en rechts kan verschillen. Staat er 0,00 op je recept dan heb je geen cilindrische correctie nodig. 

Cilinders worden doorgaans in een min-sterkte (-) aangegeven. Staat je cilinder met een plusteken aangegeven dan werkt dat verwarrend. Wij rekenen de waarde dan om naar min. Dus zie je een min-waarde op je recept staan dan is dat niet fout. Voor het zicht maakt dat niets uit. 

As

Meestal is de as het derde getal op je recept. Dit wordt als volgt aangegeven; AS of axis. Het geeft de richting van je cilinder aan in graden. De as bevindt zich altijd ergens tussen 0 en 180 graden. Wat je vaak ziet is dat de as-richting voor de linker en de rechter cilinder verschilt. Goed om te weten is dat de as alleen wordt vermeld als er ook een cilinder vermeld is. En dat de as géén sterkte is. 

Additie

Ga je voor multifocale brillenglazen dan bestaat de kans dat ‘additie’ is weergegeven op het recept. Je ziet dan ‘add.’ vermeld staan, met een stapgrootte van 0,25. Additie is de sterkte van het leesgedeelte. De leesbrilsterkte krijg je als de additie optelt bij de sterkte (S) van je glazen. De gemiddelde leessterkte is +2.50: dat is de additie op circa 40 cm afstand. 

Pupilafstand (pd)

Dit is de afstand tussen de pupillen in millimeters. Op het recept wordt dit vaak als pd aangegeven; pupil distance, met een stapgrootte van 1 of 0,5 mm. Deze waarde is altijd een positief getal. Bij hogere waardes en multifocale glazen is dit een belangrijke waarde. Meestal wordt de pd voor beide ogen apart weergegeven. Staat de afstand per oog vermeld, dan is er gemeten vanaf het midden van de neus tot aan het centrum van de pupil. 

Hoogte

De hoogte is de afstand in mm tussen de pupil vanaf de onderkant van het brillenglas. Dit is altijd een positief getal. De hoogte wordt niet altijd vermeld op het recept. Voor multifocale brillenglazen is de hoogte belangrijk, het leesgedeelte moet namelijk optimaal onder de pupillen gecentreerd zijn. Je wilt immers zo comfortabel mogelijk lezen en kijken. Voor veraf en dichtbij. Te hoog is te wazig, te laag kan problemen geven met lezen. Daarom vragen wij je om een foto van voren genomen met je bril op. 

Prisma

Wellicht is een prisma nodig. Deze verandert de richting van het inkomende licht en zorgt dat je ontspannen kijkt. Als je op het recept ‘bas’ leest dan wordt daarmee de basis van het prisma bedoeld. 

Dan nog het volgende

Op het brilrecept staan mogelijk nog andere termen en afkortingen. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet: 

OD – rechteroog

OS – linkeroog

Visus – de behaalde scherpte na een oogmeting in procenten. 

Een oogmeting; hoe vaak eigenlijk? 

Je ogen en correcties veranderen voortdurend. Als je een brilrecept hebt dat ouder is dan twee jaar is het raadzaam om een nieuwe oogmeting te laten doen.  

Wil je nieuwe brillenglazen op sterkte bestellen voor je eigen montuur, dan zorgen wij daar graag voor. 

All-in prijs

Brillenglazen tot 50% goedkoper en altijd inclusief alle opties en verzekerde verzending.

Omruil garantie

Altijd 30 dagen omruilgarantie.

Gratis verzending

Verzekerde verzending van jouw montuur via UPS.

Oogmeet vergoeding

€ 15 euro retour als je oogmeeting jonger dan 4 weken is.